torsdag 15 december 2011

efterlysning: hobby

Jag har ingen hobby längre, men jag önskar verkligen att ha en. Har vuxna människor hobbys? Eller är de fullt upptagna av att arbeta, dricka vin och hänga på Facebook i desperata försök att hålla ihop någon form av socialt nätverk? Jag vill gärna inte tro att jag är ensam om att ha tappat bort mina hobbys.

Isabelle Ståhl har skrivit om Ersättaren i sin blogg. Jag tänker att längtan efter en ersättare som kan hoppa in och sköta ens sociala liv är symptomatiskt för storstadsmänniskan i en senmodern tid. Själv har jag många gånger tänkt på kloning, men en variant där ens medvetande finns i alla ens kloner. På så vis får man del av de erfarenheter och upplevelser som klonen gör. Men också en funktion som möjliggör att stänga av medvetandesignalerna från klonen ibland, när den gör saker som är jobbiga men som inte känns nödvändiga att uppleva. En säkerhetsfunktion. Längtan efter en klon, eller en ersättare tyder på en enträgen känsla av att ständigt lida av tidsbrist. I hopp om en lösning på problemet läste jag för länge sedan Allison Pearsons roman 28 timmar på ett dygn, som nu har kommit ut i ny pocketutgåva. Boken gav få lösningar och målade istället upp en bild av att det är såhär det är - det är så här det kommer att vara för resten av ens liv.

Motsatsen, att flytta ut i ett hus i skogen och dra sig undan samhället, känns tyvärr inte särskilt lockande i längden. Dessutom behöver man en bil om man ska bo långt från resten av samhället, och jag har ännu inte lyckats ta mig för att övningsköra tillräckligt mycket för att bli betrodd med ett körkort.

Jag tror istället att en lösning på problemet med tid är att prioritera, och att framför allt välja saker som känns lustfyllda och ger mer energi och passion på livet än vad det kostar. Men jag vet inte hur en sådan hobby skulle kunna se ut. Gärna får det vara en billig hobby också eftersom min studentekonomi inte tillåter särskilt många excesser. 

Akvarellmåleri och hobbyfotografering ägnar jag mig åt stundvis, men oftast när jag känner att jag absolut måste. Oftast när jag har känner ett desperat behov av att jag måste ta en paus från krav och vardagsstress. När jag målar har jag tid till eftertanke. Men eftertanken kan ibland kosta mer än den smakar då den tenderar att falla över i ältande. Så jag söker nu efter en hobby som är billig, inte tar så mycket fysisk plats eller kräver väldigt mycket tid - men som ger mig en stund av avkoppling och full koncentration på nuet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar