tisdag 11 januari 2011

jag älskade ögonblicket i början av sexualitetskursen då föreläsaren säger ungefär såhär: alla grupperingar har ideal för utseende och beteende, för hur kroppen ser ut. hur kroppen ska behärskas eller inte behärskas (vilket också är en behärskning). inget ideal är mer tillåtande än något annat.

vilket betyder att även om man "antar" en "alternativ genusroll" så styrs den fortfarande av normer. och grejen med normer är att de ständigt håller oss upptagna med att hålla oss på rätt sida av gränsen för acceptabelt beteende.

det finns ingen autentisk tolkning av vad en människa är. allt är ett skådespel fullt av olika iscensättningar. ingen människa är mer naturlig än någon annan. därmed inte sagt att det går att välja fritt, för att referera till Judith Butler.

stämningen i föreläsningssalen förvandlades till något som kändes som att föreläsaren hade sagt något förbjudet. mest upprörda var nog de som kämpat extra hårt med att iscensätta en väldigt alternativ genusroll.

4 kommentarer:

 1. Oh! Sjukt bra! Kan någon snälla hälsa det till alla som trängs med mej på Söder? För det där kan ju appliceras till allt från vilken ölsort man dricker och hur mycket second hand ens kängor är

  SvaraRadera
 2. Linda,
  visst är det så att det inte bara är iscensättningar av genus som är lika onaturliga/naturliga allihopa. alla former av identiteter är ju skapade, iscensatta, situationella och relationella.

  problemet blir ju om någon hävdar att de är mer naturlig än någon annan. om söderkidsen gör det är jag säker på att du har tillräckliga kunskaper i identitetsteori för att förklara för dem hur man också kan se på saken.

  om de vägrar lyssna så får du helt enkelt fnissa lite bakom deras rygg och peppa dig själv med att i alla fall du vet att hela världen är en maskerad.

  SvaraRadera